Mutluluğun formülü bu sekiz tüyoda yatıyor
2 mins read

Mutluluğun formülü bu sekiz tüyoda yatıyor

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden araştırmacılar, geliştirdikleri sekiz basit tüyoyla mutluluğu formülize ettiler.

Bu sekiz tüyo ise şükran mektupları yazmak, iyilik yapmak, meditasyon yapmak, zihinsel sağlığı iyileştirmek, yeterince uyumak, egzersiz yapmak, deneyimlerin tadını çıkarmak, günün olumlu anlarına dikkat çekmek (örneğin her gün gerçekleşen üç güzel şeyi yazmak) olarak sıralandı.

Ancak araştırmacılar, insanların mutluluğun kalıcı faydalarını ancak bu alışkanlıkları uygulamaya devam ettikleri takdirde deneyimleyebileceklerini söyledi.

10 haftalık bir “Mutluluk Bilimi” kursunun parçası olarak tüyolar öğretilen öğrencilerin iki yıl sonra daha iyi bir zihinsel sağlığa sahip oldukları görüldü. Ancak bu, öğretilenleri kullanmaya devam etmeleri durumunda mümkündü.

KİŞİYE GÖRE FARK GÖSTERİYOR

Araştırmanın ortak yazarı ve psikoloji bilimi öğretim görevlisi Dr. Sarah Jelbert, “Amaç, kursun sonunda öğrencilerin kendi refahlarına katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler hakkında çok yönlü bir anlayışa sahip olmalarıydı.”

“Bulduğumuz şey, öğrencilerin kurstan bir şeyler uygulamaya devam ettiği sürece refah düzeylerinin yüksek olduğuydu. Fakat tam olarak ne yapacağımız ve ne zaman yapacağımız konusunda kuralcı olmamıza gerek yok.”

“Yedi saat veya daha fazla uyku ‘kesinlikle önerdiğimiz bir şey’ olsa da, ‘her kişinin kendini iyi dinlenmiş hissetmesi için yedi, sekiz veya dokuz saate ihtiyacı olabilir.” dedi.

“SPOR YAPMAK GİBİ…”

Öğrencilere ayrıca sosyal medyanın herkes için kötü olmadığı, ancak itibarlarına odaklananlar için kötü olabileceği de öğretiliyor.

Gelişim psikolojisi profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Profesör Bruce Hood da, “Bu, spor salonuna gitmek gibi, tek bir derse girip sonsuza kadar formda kalmayı bekleyemeyiz.”

“Tıpkı fiziksel sağlıkta olduğu gibi zihinsel sağlığımız üzerinde de sürekli çalışmalıyız, aksi takdirde iyileşmeler geçici olur.”

“Öğrettiğimiz şeylerin çoğu, başkalarına yardım ederek, arkadaşlarla birlikte olarak, minnettarlıkla veya meditasyon yaparak dikkatinizi kendinizden uzaklaştıran pozitif psikoloji müdahaleleri etrafında dönüyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir